GÖRME ENGELLİ YOLU
Yaşam kolaylaştırıcı görme engelli yolu, hissedilebilir yüzey ve zemin özelliğiyle iç mekan ve dış mekana uygun şekilde dizayn edilmiş, montaj aşamasında da kolay bir yürüme platformu haline getirilmiştir. 1965 yılında Seichi Miyake tarafından icat edilen hissedilebilir yüzey, bugün görme engelli olan her bireyin yön ve tehlike bilgilerini verecek yeterliliktedir.
Engelli Yolu
Çevre yolları, kaldırımlar ve en önemlisi okul içindeki merdiven, koridor yönlendirmeleri olarak kullanılmakta olan kayseri görme engelli yolu, renkli bir şekilde zemine monte edilmektedir. Sarı tonlarının tercih edildiği engelli yolu, üzerindeki noktalar ve çizgilerle hissedilebilir bir yüzey sağlanmasına öncelik verilmiştir. Görme duyusu olmayan vatandaşların, başkalarına bağlı kalmadan yürüyebilmeleri, tehlikeleri algılamaları sağlanan bu sistemler, hata kabul etmeyeceği için firmamız tarafından defalarca test edilerek montaj işlemi gerçekleştirilen hizmetlerimiz arasında yer almaktadır.
İç mekan ve dış mekana uygun dizayn edilmiş olan engelli yolu, okul merdivenlerinde, koridorlarında ve bahçelerinde kullanılması için ideal malzemelerden üretilmiştir. Dayanıklı ve uzun ömürlü olması kullanılan kaliteli malzemelerden kaynaklanmaktadır.
Hissedilebilir Yüzey
Okul, iş yeri, bahçe ve kaldırım gibi alanların yanı sıra yollarda da kullanılmasını son derece önemli olan kayseri görme engelli yolu, çevredeki yönlendirme bilgilerini kapsamalı aynı zamanda tehlike durumlarını da önceden bildirmelidir. Bunun için uzmanlar tarafından tasarlanmış olan nokta dolgulu yollar, görme duyusu olmayan bireylerin kimseye ihtiyacı olmadan hareket edebilme bağımsızlığını ortaya koymaktadır. Hissedilebilir yüzey, görmeden yolculuk sırasında kişinin yol hakkında bilgi edinmesini, tehlikelerin olduğunu algılamasını ve merdiven çıkışlarında basamak bilgilendirmelerini yapmasını sağlamaktadır. Ayakkabı tabanı ve bastonla hissedilebilecek düzeyde yapılması gereken görme engelli platformları, okul gibi kalabalık alanlarda görme duyusu olmayanların işini kolaylaştıracak şekilde de monte edilmelidir.
Hissedilebilir Zemin
Kılavuz yüzey ve hissedilebilir zemin yürüme yollarına monte edilerek, kayseri görme engelli yolu oluşturmayı amaçlamaktadır. Ancak hissedilebilir zemin sayesinde bağımsız şekilde yürüyebilecek olan görme engelliler, uyarıları, yol ayrımlarını ve merdiven çıkışlarını bu zemin dizaynı sayesinde fark edebilirler. Belirli bir noktayı işaret etme amacıyla tasarlanmış olan hissedilebilir zemin, ayakkabı ya da bastonla kolayca hissedilir, yürüme esnasında tehlikeler önceden fark edilir.
Okul içlerinde kullanılmasını son derece önemli olan hissedilebilir zemin, kalabalık alanlarda yaşam kolaylaştırıcı bir göreve sahiptir. Bu görevin kusursuz bir şekilde yerine getirilmesi için firmamız, tasarım, kurulum ve montaj kısımlarında her zaman dikkatli çalışmaya özen gösterecektir.
Uyarıcı Yüzey
Engelli takip yolu hayatın içerisinde, aniden tümsekler, merdiven boşlukları ve kaldırımların alçaldığı yollar olabilmektedir. Özellikle iç mekan ve dış mekanlarda büyük bir tehlikeye dönüşebilen bu alanların, kayseri görme engelli yolu üzerinde uyarıcı noktalarına dikkat edilmelidir.
Uyarıcı yüzey, caddeye çıkış yerlerinde, merdiven basamaklarının başlangıç ve bitiş noktalarında görme duyusu olmayan kişilerin hayatını kurtarıcı bir nitelik taşımaktadır. Uyarıcı yüzeyler, noktalar ve çizgiler şeklinde hassas bir hissedilebilme performansı göstermektedir.
Eliptik Uyarıcı Yüzey
Eliptik uyarıcı yüzey, görme engelli yolu için raylı sistemlerde kullanılmakta olan bir yüzey çeşididir. Eliptik yüzey sayesinde raylı sistemlerin olduğu dış mekanlarda ve metro alanlarında uzak durulması gereken noktalar belirtilecektir. Bu noktaların en bilindik olanları, metrolarda bulunan sarı çizgiyi geçmeme kuralıdır. Eliptik uyarıcı yüzeyler, sarı çizgiyi geçme ya da dikkat kaygan zemin gibi durumlarda da kullanılarak, görme duyusu olmayan vatandaşların dikkati olmasını sağlayacaktır. Genellikle sarı renkte tercih edilen bu uyarıcı yüzey, talep edildiği takdirde başka renklerde de yapılabilmektedir. TPU yani paslanmaz çelikten üretilmiş olan eliptik yüzey, yaşamsal anlamda önemli bir uyarıcı ve hassas hissedilebilir şekilde dizayn edilmiştir.
İç Mekan Hissedilebilir Yüzey
Okul ve iş yeri gibi alanlarda, iç mekanın coğrafik yapısını oluşturarak dizayn edilmekte olan görme engelli yolu, iç mekanın bütün tehlikeli durumlarını uyarıcı bir şekilde monte edilmektedir. Zemin rengine zıt şekilde tasarlanacak olan yollar, genellikle sarı ve kırmızı renklerde tasarlanmaktadır. Görme duyusu olmayan kişilerin, yönlerini kolay bir şekilde bulmalarını sağlayacak olan bu kılavuz yollar asansörlerin, merdivenlerin ve tuvalet gibi alanların nerede olduğunu noktalamalarla bildirmektedir. Hassas bir şekilde montajı yapılacak olan iç mekan hissedilebilir yüzeyler için bizimle iletişime geçerek, profesyonel bir destek alma imkanı bulabilirsiniz.
Dış Mekan Görme Engelli Yolu
Dış mekana dayanıklı, yönlendirme ve uyarı tasarımları kusursuz bir şekilde yerine getirilmiş olan görme engelli yolu, dış mekanlarda uzun süre kalabilecek bir kaliteli malzemeye sahiptir. 2011 yılında T.C Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Özürlü ve Yaşlı Hizmetleri tarafından yapılmış olan Hissedilebilir yüzey çalışmayı dikkate alınarak, tasarlanmış, dış mekan ve iç mekanlara bu uyarılar gereğince monte edilmiştir.
Dış mekan, kaldırımları, yaya geçişleri, tümsek ve boşluk alanların tehlike durumlarının vurgulandığı kılavuz yollar, hassas bir hissedilme potansiyeliyle dizayn edilerek, ayakkabı ve baston yardımıyla görme duyusu olmayan vatandaşların rahat bir şekilde hareket etmelerini sağlamaya yönelik monte edilmiştir.
Hissedilebilir Zeminler Nerelere Uygulanmalıdır?
Öncelikle çoklu yaşam alanının ve görme duyusu olmayan vatandaşların yer aldığı bütün alanlara yapılması gereken görme engelli yolu, büyük bir yaşam kılavuzu görevi görmektedir. Hava limanlarından, şehir içi duraklara kadar her yere yapılması gereken bu yollar iç mekanlarda da önemli derecede kullanılması gereken kılavuz yollardır.
Kayseri Hissedilebilir yüzey, görme duyusu olmayan kişinin düşmesini, araba ve hareket halindeki araçlardan korunmasını, duvar, direk ve levhalara çarpmasını engellemektedir. Özel kurumlarda, okul ve hastane gibi alanlarda yapılması son derece önemli olan bu yollar, hayatın her alanında mutlaka kullanılmalıdır. Okullar, bankalar, kaldırımlar ve şehir içindeki bütün yolların hissedilebilir kılavuz yüzeylerle yapılması son derece yaşamsal bir noktadır.
Kayseri Görme Engelli Yolu Özellikleri
Japonya’da 1965 yılında icat edilmiş olan görme engelli yolu hissedilebilir yüzey platformları, görme duyusu olmayan bireylerin ayakkabı tabanları ve bastonlarla yönlerini bulması amaçlanarak dizayn edilmiştir. Özel alışım metallerle yapılmış olan bu platformlar, uzun süre dışarıda kalsa da yıpranmaz, uyarıcı noktalamaları çıkartılamaz şekilde tasarlanmıştır. Termo plastik özelliği ve 304 kalite paslanmaz çeliğe sahip olması nedeniyle dış mekandaki yağmur, çamur ve diğer hava koşullarına son derece dayanıklıdır.
Sarı, mavi ve kırmızı renklerden yapılmakta olan görme engelli yolu, ülkemizde genellikle sarı renkleri kullanılarak, hissedilebilir kılavuz ve yürüyüş güzargahı görevi görmektedir. Paslanmaz çelikten ve aynı zamanda termo plastikten üretilmiş olması, uzun süre kullanım olanağı vermektedir.
Okul İçin Hissedilebilir Zemin Kılavuzları
Görme engelli yolu, Türkiye standartları gereğince TS ve ISO belgesi almış görme duyusu olmayan öğrencilere ve vatandaşlara kılavuzluk edecek maiyete sahiplendirilerek tasarlanmıştır. Tabanların ve bastonların hissedebileceği bu yüzeyler, okul içlerinde sınıfların konumunu, merdiven başlangıç ve bitiş noktaları, lavabo ve acil çıkış yönlerini göstermektedir.
Kılavuz yüzeyler, özel alaşım metalleriyle yapılarak zemine tamamen monte olma özelliğine sahip, kolay bir şekilde çıkartılma gibi durumların söz konusu olmayacağı dayanıklılıkla imal edilmiştir. Türkiye ve yurt dışı standartlarına uyun, görme engelli vatandaşların bağımsız hareket edebilme özgürlüğü için yapılmakta olan bu işlemler okul içinde öğrencilerin yaşamını kolaylaştırmayı amaçlamıştır.