GÜVENLİK FİLESİ NEDİR
Güvenlik Filesi, yüksekten düşmede ölümlü iş kazalarını azaltmak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Güvenlik Filesi dış cephede çalışmakta olan insanların emniyet ve güvenliğini maksimum seviyede korunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kurulumu ve montajı kolay en ekonomik fileli sistemdir.
Güvenlik filesi; yüksek binalarda, balkon veya merdiven kenarlarında iş güvenliği amacıyla önlem olarak çekilmiş, çelik, boru, polyester, naylon, halat ve iplerle örülür. Amacı güvenliği mümkün olduğunca yükseltmek ve işçinin hayatını riske atmamaktır.
Üstelik yapıdan aşağıya malzeme düşmesini de önler. Güvenlik filesi yüksek güvenlikli, UV ışığı etkili ve el örgüsüdür. Bu sebeple yıpranma, zedelenme, ıslanma veya güneşin etkilerine karşı dayanıklıdır.
İş Kazalarını önlemek mümkün
İş kazalarının tümü istatiksel bir şekilde incelendiğinde, işçi ölümlerinin çok büyük bir kısmının yüksekten düşme sonucu olduğu görülmektedir. Kayseri file güvenlik bu konuda işçileri korumak ve onların çalışma ortamlarına güvenli bölge inşa etmek işverenin yükümlülüğüdür.
Yapı İnşaatları İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğinin belirttiği şartlara göre, belirli bir seviyeden düşme sonucu meydana gelebilecek yaralanma oluşabileceği yerlerde iş görme durumu, yüksekte çalışma olarak tanımlanır. Bu alanlarda kullanılan inşaat güvenlik filesi sayesinde işçileri ve inşaat sahasında bulunan personellerin olası yaşanabilecek iş kazalarına karşı büyük öneme sahiptir.
Güvenlik Filesi Kullanım Yerleri
Kayseri güvenlik filesi belli kullanım yerleri vardır. Bu kullanım yerlerine göre imalatı yapılır ve tesliminde kurulur. Bu sayede işçi gökdelenin üstünde bile aşağıya belli etmeden çalışabilir.
Güvenlik filesi kullanılması gereken işler;
- Kalıp ve demir,
- Merdiven, basamak,
- Dış cephe,
- İskele ve cephe inşaatı,
- Çatı tamiri ve üretimi aşaması,
Köprü, tünel kazı gibi işlerde kullanılması gereken bir uygulamadır.Kayseri inşaat güvenlik ağı hizmeti veren firmamız profesyonel ekibimizle her daim müşterilerimize kaliteli ve uygun fiyat fiyatlarla yardımcı olmaktadır.
Yapı İnşaatlarında İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği
İnşaat sahasında yapılacak olan işte güvenlik filesi kullanılması gerekmekteyse önem arz eden üç adet unsur bulunur.
- Güvenlik filesi teslim edilmeden, iyice kontrol edilmeli ve standartlara uygunluğu ölçülmelidir. File, standartların altında olmamalıdır. Güvenlik filesinin standartların altında olması demek, olası bir iş kazasında filenin işçiyi tutmaması ve çok yüksekten düşerek can kaybetmesine sebep olması demektir.
- Güvenlik filesi teslim edildiğinde, kurulum şartlarına uygun kurulmuş olması gerekmektedir. Bir parçanın bile eksik kalması feci sonuçlara sebep olabilir. Kurulumun nasıl yapılması gerektiği, teslimat aşamasında anlatılmaktadır.
- Güvenlik filesinin kontrolünden ve kuruluşundan sonra en önemli husus, iş bittikten sonra saklanması ve depolanmasına ilişkin noktalardır. File, her ne kadar belli bir yere kadar darbeye, ısıya, sıvıya, soğuğa karşı dayanıklı olsa da iş bittikten sonra iyi muhafaza edilmesi gerekmektedir. Fileler ateşe, bulunduğu ortama bağlı neme veya rutubete karşı dayanıklı olmayabilir. Bu sebeple, korunması ve saklanması gerekmektedir.
Güvenlik filesi, işçiyi düşmenin etkisinden koruyacak ve ölümünü engelleyecek olarak işlenmiştir ancak tek yararı bu değildir. Aynı zamanda bina yapım aşamasında yerinden çıkabilecek veya yukardan düşebilecek malzemelerin olası ölümlere yol açması da önlenmiştir.
Güvenlik Filesinin Sağladığı Yararlar
Güvenlik filesi, yere mesafesi olan ve düşmeyle olası yaralanmalara yol açabilecek yükseklikte çalışan işçiler için temin edilen önlemdir.
Güvenlik filesi işverene pahalıya mal olmaz, işçiyi hatta halkı bile olası kazalardan korur.
Güvenlik filesinin sağladığı yararlar;
- Kullanımı kolaydır ayrıca herhangi bir kısmına zarar geldiği veya parçası düşmesi halinde süreci durdurmaz. Bölge tamiri sağlanana kadar o kısım kullanılmamak koşuluyla iş devam edebilir.
- Başka uygulamalar gibi işçinin çalışma alanını kısıtlamaz ve rahat bir ortam sağlar. Bu sayede işçinin verimi artar ve iş hızlanır.
- İşçinin kendini güvenli hissetmesini sağlar, çevresine ve kendisine gelebilecek zararlardan korur.
- Doğru kurulmuş güvenlik filesi, işçinin başına kötü bir şey gelmesini engeller.
- Maliyeti uygun ve kurulumu basittir.
Yapı inşaatları İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliğince, güvenlik filesinde kullanılan malzemelerin, kurulum yöntemlerinin ve bağlantı koşullarının Türk Standartları Enstitüsü 1263-1 ve 1263-2 standartlarına bağlı olması gerekmektedir. Uygulama yüksek çalışma koşullarında zorunlu kılınmıştır.
Güvenlik filesi yapımı
Güvenlik filesi montaj esnasında, projeye bağlı profil boruları kullanılan malzemelerdendir. Boruların, güvenlik filelerinde bir alt kata gelecek biçimde çelik ve gömlekli dübellerle montajı sağlanır.
Filelerin etrafı polyester ve naylondan oluşan halatlarla çevrilir. Oluşabilecek her türlü kaza ve yaralanma riskini ortadan kaldırır. Bu sebeple güvenlik filesi olabilecek en korunaklı ve güvenli biçiminde olmalıdır. Güvenlik filesi işçiyi tam anlamıyla korumalıdır.
Polyester ve polyamid iplerle kaliteli güvenlik filesi 10x10 kare bicinde boşluklarla imal edilir. Fileler, boruların olduğu bir üst kat cephesinden sarkarak borulara, montajı sağlanır. Boruların ayaklara oturması gerekmektedir. Fileler gerilerek ipe sağlamlık sağlar. Sonrasında ayak kısmı çelik miller sıkılarak montaj sonlanır.
KARE DESENLİ FİLE
Kare file, bir çok alnda daha rahat kullanılan ve montaj esnasında kolay bir kurulum sağlamaktadır. İki çeşit güvenlik filesi vardır.bunlardan biri baklava desenli diğeri ise kare desenlidir. Makinadan baklava desenli çıkan fileler daha sonra kare desene çevirilir. Kare filenin etrafına halat ovarlok yapılır. Bu sayede daha dayanılı hale gelir. Ovarloklu kare desenli fileler oldukçada güvenli bir file çeşididir.
KAYSERİ BALKON GÜVENLİK AĞI SİSTEMLERİ VE İNŞAAT GÜVENLİK FİLESİ KURULUMU VE MONTAJI